خبر۸۶۱

آيين سنتي كشتي باچوخه خراسان در اسفراين آغاز شد

آيين محلي كشتي باچوخه خطه خراسان بر اساس سنتي ديرينه روز سه‌شنبه با حضور معاون رييس جمهور و رييس سازمان تربيت بدني با شركت كشتي‌گيران برتر استانهاي خراسان شمالي و رضوي و حضور  ۴۰هزار تماشاچي در شهر اسفراين آغاز شد.

در اين آيين كه همه‌ساله در روز چهاردهم فروردين و با نواختن موسيقي خاص اين كشتي برگزار مي‌شود نامداران كشتي باچوخه خراسان از مناطق و استانهاي مختلف كشور در "گود سنتي چشمه زينل‌خان" اسفراين با يكديگر رقابت مي‌كنند. در مسابقات امسال  ۱۰۰كشتي‌گير از  ۱۲شهرستان مختلف استانهاي خراسان شمالي و رضوي، پس از برگزاري آيين خاصي چون قرائت سوگندنامه توسط داوران و كشتي‌گيران، پنجه در پنجه يكديگر مي‌افكنند. مشهد، قوچان، بجنورد، نيشابور، چناران، شيروان، اسفراين، آشخانه، جاجرم ، جوين، فريمان و تربت حيدريه از مناطقي هستند كه ورزشكاراني را براي شركت در اين مسابقات گسيل كرده‌اند. اين افراد در پنج وزن  ۸۵ ،۷۵ ،۶۵و +۸۵كيلوگرم و به صورت يك حذفي كشتي مي‌گيرند كه در پايان به نفرات برتر اين رقابتها جوايزي چون قوچ، فرش و لوازم خانگي اهدا مي‌شود. علاوه بر رييس سازمان تربيت بدني كشور، استاندار خراسان شمالي، جمعي از روساي فدراسيونهاي ورزشي كشور، فرماندار و نماينده مردم اسفراين در مجلس شوراي اسلامي، جمعي از مديران استاني و محلي از جمله تماشاچيان اين آيين هستند. كشتي باچوخه از ورزشهاي محلي و ديرين قوم "كرمانج" در شمال خطه خراسان است كه همزيستي و خويشاندي اين قوم با ديگر اقوام اين خطه، اين ورزش را در بين معدودي از افراد ترك، فارس و بلوچ منطقه نيز رواج داده است. "چوخه" در واقع نام پالتويي با آستينهاي بلند بوده كه كشتي‌گيران هنگام كشتي با پوشيدن آن و پيچيدن شالي به دور كمر با هم مبارزه مي‌كرده‌اند كه به تدريج و در گذر  ۴۰ساله تاريخ اين ورزش، اين پوشش به جليقه‌اي محكم كتاني تغيير يافته كه كشتي‌گيران هنگام كشتي آن را مي‌پوشند. گستره فنون و تكنيكهاي اين كشتي، وسيعتر از ورزش رزمي "جودو" و "كوراش" است و همين امر موجب شده تا خراسان شمالي قهرمانان نام‌آوري را در عرصه جودو و كوراش به كشور تقديم كند. كسب عناوين برتر ورزشي جهاني از جمله نايب قهرماني جودو و كوراش جهان، قهرماني جودو و كوراش آسيا از افتخارات كشتي‌گيران باچوخه خراسان شمالي است.

ارزش ريالي تخلفات واحدهاي صنفي خراسان رضوي بالغ بر سه ميليارد ريال شد

معاون بازرسي سازمان بازرگاني خراسان رضوي ارزش ريالي تخلفات واحدهاي صنفي خراسان رضوي را در طرح ويژه نظارت نوروزي بالغ بر سه ميليارد و ۲۲۶ ميليون ريال ذكر كرد.

علي غفوري مقدم افزود: از اين ميزان سه ميليارد و  ۷۹ميليون ريال آن مربوط به تخلفات پرونده‌هاي تنظيمي در مشهد است. وي گفت: در طرح نظارتي نوروز امسال در مجموع  ۲۳هزار و  ۶۱۶مورد بازرسي در بخش كالا و خدمات در سطح استان انجام شد. وي اظهارداشت : از اين تعداد  ۱۷هزار و  ۳۴۱مورد مربوط به واحدهاي صنفي و اقامتي شهرمشهد و شش هزار و  ۲۷۵مورد هم مربوط به واحدهاي سطح شهرستانهاي استان بوده است. وي گفت : طي اين مدت دو هزار و  ۱۷۴مورد پرونده تخلف در كل استان تنظيم شد كه دو هزار و  ۶۵مورد اين تخلفات در شهر مشهد و توسط واحدهاي صنفي شهر صورت گرفته بود. وي در عين حال افزود : يك هزار و  ۴۸۳مورد گزارش نيز از مردم دريافت شده كه يك هزار و سه مورد آن مربوط به شهر مشهد است. او گشتهاي مشترك سازمان بازرگاني با مجامع امور صنفي و اتحاديه‌ها و دستگاههاي مربوطه را  ۶۳۰مورد عنوان كرد و گفت: از اين تعداد  ۴۲۹مورد آن در شهر مشهد بوده است. غفوري مقدم همچنين در ادامه با اشاره به بازرسي‌هاي ويژه اين سازمان در برخي موضوعات خاص اظهارداشت : فقط در بحث ميوه دو هزار و  ۸۰۲بازرسي انجام شده كه از اين تعداد دو هزار و  ۲۳۰مورد مربوط به خرده فروشي و مابقي بازرسي از عمده فروشي‌ها بود. وي گفت : بر اين اساس يك هزار و  ۵۱۳مورد از پرونده‌هاي تشكيل شده مورد رسيدگي قرار گرفت و براي آنها راي صادر شد. وي تعداد پرونده‌هاي رسيدگي شده در هياتهاي تجديد نظر را هم  ۱۲۳مورد عنوان كرد. غفوري مقدم افزود: طي اين مدت بالغ بر  ۱۴۰ميليون ريال اضافه دريافتي صنوف هم به مردم بازگردانده شد. وي بيان كرد: طرح ويژه نظارتي نوروزي همچنان تا پايان روز  ۱۵فروردين ادامه دارد و طي اين مدت پايگاههاي بازرسي و نظارت سازمان بازرگاني و مجامع امور صنفي همچنان فعال خواهند بود.

طبخ نان به روش علمي، راهكارها و موانع آن

"طبخ نان به روش علمي" و يا علمي كردن پخت نان، آرزويي است كه سالها در ايران صحبت از آن مي‌شود.

به تازگي وزارت علوم تحقيقات و فناوري اقدام به تاسيس رشته دانشگاهي "توليد نان" در دانشگاه علمي كاربردي نموده است. اين رشته دانشگاهي در خراسان رضوي توسط مركز علمي كاربردي شهيد هاشمي نژاد وابسته به جهاد كشاورزي خراسان رضوي داير شده است. قبل از آنكه در خصوص چگونگي تامين نيازهاي اوليه اين مركز علمي كاربردي در رابطه با ايجاد اين رشته تحصيلي و نيز پيش‌بيني گنجاندن مفاد درسي مورد نياز آن صحبت شود،بهتر است تا در خصوص ضرورت ايجاد اين رشته دانشگاهي صحبت شود. بر اساس آمارهاي وزارت بازرگاني طي  ۱۶سال گذشته  ۷۰درصد يارانه پرداختي در حوزه اقتصاد مربوط به گندم و آرد بوده است. "حسن يونس سينكي" كارشناس اين وزارتخانه در اين خصوص مي‌گويد: سهم بالاي يارانه اين بخش در سبد اقتصادي ما قابل تداوم و استمرار در آينده نيست. وي با تاكيد بر حل اين مساله معتقد است: هر چه ديرتر به رفع اين مساله، اقدام كنيم بايد هزينه بيشتري بپردازيم. سينكي مي‌افزايد: از  ۴۰هزار ميليارد ريال يارانه در حوزه  ۱۰قلم كالاي اساسي،  ۱۸هزار ميليارد ريال آن مربوط به نان و گندم است. وي با اشاره به اينكه ما در حوزه نان چه به لحاظ اجتماعي و چه اقتصادي فرهنگ‌سازي مناسب و برنامه ريزي صحيحي نداشته‌ايم، گفت: امروز از سويي سبد هزينه‌هاي اقتصادي مردم توان افزايش قيمت نان را بيش از اين ندارد و ازسوي ديگر وضع موجود در پرداخت يارانه‌ها، قابل پرداخت نيست. سينكي بابيان اينكه در حوزه توليدكنندگان نان هم،دچار مشكلات جدي هستيم بيان كرد:خروج از وضع موجود نيازمند يك تحول و تصميم‌گيري بزرگ است كه بايد روي دهد و با توجه به اقتصادي و اجتماعي بودن اين مسئله،مشكلات هر چه زودتر رفع شود، بهتر است. او گفت: در عين آنكه بحث غني‌سازي آرد به لحاظ موضوعي بحثي اقتصادي نيست اما هدف اقتصادي را تامين مي‌كند و موجب جلوگيري از بروز بيماريهايي چون فقر آهن، كم‌خوني و مانند آن است كه موجب تحميل بار مالي بر افراد و جامعه مي‌شود. سينكي ضمن تاكيد بر اقتصادي كردن اين كالا، افزود: اقتصادي كردن اين كالا به اين مفهوم است كه در حوزه اقتصاد و فرآيند تبديل ماده اوليه به نهايي، چنان عمل شود كه همه فرصتهاي ممكن در حوزه عمل اجرايي شود. وي غني‌سازي آرد، استفاده از نمكهاي يددار و نيز آموزش مهارتهاي حرفه‌اي در عرصه توليد و مانند آن را از اين دسته فرصت‌ها دانسته و گفت: امروز ما در فرآيند توليد فاقد مهارتهاي حرفه‌اي لازم هستيم و در بنگاههاي توليد از فقدان آن رنج مي‌بريم و انگيزه كسب آن هم وجود ندارد. سينكي ميزان ضايعات در عرصه توليد و توزيع را تا  ۳۰درصد اعلام نمود و افزود: بخشي از آنچه كه با نام ضايعات از آن ياد مي‌شود، مفاسد اقتصادي از سوي افرادي است كه به صراحت بيان نمي‌شود.

فرماندار مشهد هم ارايه آموزشهاي علمي طبخ نان را ضروري خوانده و مي‌گويد: ابتدا بايد راهكارها و موانع اجرايي شدن آن مورد بررسي، تبادل نظر و مورد اتخاذ تصميم قرار گيرد. "حسن موحديان" مي‌افزايد: بسياري بر اين باورند كه پيروي از روشهاي سنتي در هر كاري بهتر از ايجاد تحول است. او معتقد است: اين تصور غلطي است كه هر كار را كه تاكنون انجام مي‌داديم درست بدانيم و به خودمان بگوييم ديگر از اين بهتر نمي‌شود اين كار را انجام داد. موحديان اظهارداشت : تاكنون نان به شيوه سنتي پخت مي‌شد و اكنون كه دانشگاه جامع علمي كاربردي در مشهد اقدام به تاسيس اين رشته كرده‌است بايد مسوولان مرتبط با اين موضوع در خصوص طرح زمان بندي آموزش كارگران نانوايي با اين دانشگاه همكاري كنند.

معاون آموزشي و پژوهشي دانشگاه جامع علمي كاربردي شهيد هاشمي‌نژاد مشهد، وابسته به جهاد كشاورزي خراسان رضوي نيز معتقد است: براي اجراي اين تحول بزرگ، علاوه بر ايجاد رشته دانشگاهي توليد نان، براي كارگران نانوايي نيز پودمانهاي آموزشي در اين خصوص تدارك ديده شده است. دكتر "رضا ابرار" مي‌افزايد:حتي به كارگراني هم كه از سوي اتحاديه معرفي شوند، تخفيف‌هايي را در خصوص شهريه در نظر گرفته‌ايم. وي گفت: البته از سوي ديگر از اتحاديه نيز انتظار داريم از اين تاريخ به بعد براي افرادي كه اين دوره‌هاي آموزشي را نديده‌اند،مجوز نانوايي صادر نكند.

عضو هيات مديره و معاون بازرگاني شركت غله و بازرگاني خراسان رضوي نيز مي‌گويد: در اين دوره‌هاي آموزشي نانوايان بايد با موضوع كيفيت آرد و گندم آشنا شوند. "احمد عبدوست" افزود: ذخيره‌سازي آرد و آفتهاي ذخيره‌سازي و اينكه از چه نوع آردي براي پخت چه نوع ناني استفاده شود از ديگر موضوعاتي است كه بايد در اين دوره‌هاي آموزشي لحاظ شود.

مدير گروه بهداشت محيط حرفه‌اي دانشگاه علوم پزشكي مشهد نيز معتقد است: پخت نان جزو آن دسته از مشاغلي است كه  ۸۰درصد آن منوط به تجربه و تنها۲۰ درصد آن به علم نانوا مرتبط است. دكتر "مرتضي احتشامي‌فر" مي‌افزايد: اگر خوب توجه كنيم در روستاهاي ايران بهترين نان طبخ مي‌شود در حالي كه آنها هيچ گونه تحصيلاتي در اين خصوص ندارند. وي مي‌گويد: البته ضرورت برگزاري اين كلاسهاي آموزشي را منكر نمي‌شوم، اما معتقدم بايد بشكلي برنامه‌ريزي كرد كه كارگران نانوايي، (با توجه به اينكه از صبح تا شب مشغول كار هستند) فرصت حضور در اين كلاسها را داشته باشند. احتشامي‌فر مي‌افزايد:از سوي ديگر آنها بايد ملزم شوند كه بعد از گذراندن اين آموزشها نان خوب عرضه كنند، زيرا بسياري از نانوايان هم‌اكنون نيز با وجودي كه آموزش نديده‌اند، بعضا مشاهده شده در موارد خاص نان خوبي هم پخت مي‌كنند. رييس اتحاديه نانوايان مشهد نيز در اين خصوص مي‌گويد: با اصل اجراي طرح مخالف نيستيم بلكه كاربري تحصيلي بايد توام با تجربه باشد. "سيدابراهيم خليلي" مي‌افزايد: اگر اين مهم در نظر گرفته نشود، نتيجه آن است كه با خيل عظيم فارغ‌التحصيلاني مواجه مي‌شويم كه درس خوانده‌اند،اما چون تجربه كاري ندارند، لذا بر تعداد بيكاران جامعه افزوده مي‌شود. وي تعداد نانوايي‌هاي موجود در مشهد را يك هزار و  ۸۰۰واحد اعلام كرد و گفت: حد متوسط تعداد كارگران هر واحد، چهار نفر است كه برنامه ريزي براي تحصيل آنها بايد مورد توجه قرار گيرد. خليلي ميزان عرضه روزانه آرد در اين شهر را  ۷۰۰تن ذكر كرد و افزود:بخش زيادي از اين ميزان با احتساب كرايه حمل، كيلوي  ۱۷/۵ريال عرضه مي‌شود كه دولت به ازاي هر كيلوي آن  ۲۵۰۰ريال يارانه مي‌پردازد. وي بيان كرد: در كنار آموزشهاي دانشگاهي، موضوع فرهنگ‌سازي در استفاده بهينه نان از سوي شهروندان نيز، مهم است زيرا غالب مردم بدليل ارزان بودن نان، بيش از حد نياز تهيه مي‌كنند كه اين موضوع، باعث بيات و در نتيجه غير قابل استفاده ماندن نان مي‌شود.

۳/۵ميليون مسافر طي تعطيلات نوروزي وارد مشهد شدند

معاون گردشگري سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي گفت: تا پايان تعطيلات نوروز سه ميليون و  ۵۰۰هزار زاير و مسافر وارد شهر مشهد شدند. سيدمسعود منتجبي روز سه‌شنبه به ايرنا گفت: از روز ۲۵ اسفند ماه تا  ۱۳فرودين ماه جاري  ۷۶۹هزار و  ۹۵۹مسافر از طريق پايانه مسافربري،  ۲۹۵هزار و  ۶۲۰نفر از طريق راه‌آهن،  ۱۰۱هزار و  ۴۱۴نفر از طريق فرودگاه و دو ميليون و  ۲۹۷هزار و  ۲۹۳نفر با وسايل نقليه شخصي وارد اين شهر شدند. وي افزود: طي اين مدت يك ميليون و  ۷۹هزار و  ۶۲۱نفر از موزه‌ها، بناها و اماكن تاريخي مشهد ديدن كردند. از اين تعداد  ۱۵۳هزار و  ۶۷۰نفر از موزه‌ها و  ۹۲۵هزار و  ۹۵۱نفر از ابنيه و اماكن تاريخي بازديد كردند. او گفت: طي همين مدت  ۲۹هزار و  ۷۴۶نفر براي كسب راهنمايي به دفاتر اطلاع‌رساني سازمان ميراث فرهنگي مستقر در مبادي ورودي شهر مشهد مراجعه كردند كه  ۱۹۲۹

/ 0 نظر / 5 بازدید